top of page
Search
  • SAJK

Hallitusohjelma tuo tasavertaisuutta verkkokauppatoimituksiin

Suomen Alkoholijuomakauppa ry:n arvion mukaan hallitusohjelmakirjaus, joka sallisi Alkolle ja vähittäismyyntiluvallisille verkkokaupan kotiintoimitukset, parantaa kotimaisen alkoholikaupan toimivuutta. Selvitys 15 prosentin vahvuisten viinien myynnin vapauttamisesta tulee tehdä tasapuolisesti myös väkevien osalta.


Suomen Alkoholijuomakauppa ry (SAJK) on tyytyväinen hallitusohjelmakirjaukseen, jonka mukaan Alkolle ja kotimaisille vähittäismyyntiluvallisille toimijoille mahdollistetaan alkoholin verkkokauppa kotimaan vähittäismyynnin vahvuusrajoja noudattaen. Tämä mahdollistaa kuluttajien ulottuville todella laajan valikoiman juomia koko maan laajuisesti, myös viinejä ja väkeviä.


- Muutos on erittäin tervetullut ja asettaa vihdoin kotimaahan sijoittuneet toimijat jakelun osalta tasapuoliseen asemaan ulkomaisten verkkokauppojen kanssa, toteaa toiminnanjohtaja Susanna Heikkinen.


Suomen Alkoholijuomakauppa ry antaa kiitosta myös siitä, että STM:n ja TEM:n yhteistyössä tehdään tarkka selvitys, mikä vaikutus olisi enintään 15 prosentin vahvuisten viinien myynnin siirtämisellä pois Alkon monopolista. On tärkeää arvioida vaikutukset tasapuolisesti ja tosiseikkoihin perustuen, myös alkoholimarkkinoiden toimijoiden ja kilpailuasetelman näkökulmasta.


Väkeviä alkoholijuomia ei tule asettaa muita juomaryhmiä heikompaan asemaan. SAJK jakaa asiantuntijoiden näkemyksen, että monopoli yksistään väkeville alkoholijuomille olisi epäjohdonmukainen ja ylimitoitettu keino rajoittaa saatavuutta kansanterveyteen perustuen.


- Väkevät alkoholijuomat ovat yksi suomalaisen elintarvikeviennin merkittävimmistä tuoteryhmistä, mutta ne tarvitsevat vientiponnisteluiden ja investointien tueksi vahvan aseman kotimarkkinoilla. On tärkeää, että väkevien alkoholijuomien myyntiä ei eriytetä, Heikkinen sanoo.
Kuva: istockphoto


Suomen Alkoholijuomakauppa ry (SAJK) edustaa yrityksiä, jotka harjoittavat alkoholijuomien maahantuontia, tukkumyyntiä, valmistusta ja vientiä. Yhdessä ravintola-alan ja vähittäismyynnin kanssa koko alkoholitoimiala tarjoaa vuosittain työtä 18 000 ihmiselle, ja välillisesti työllistämme 100 000 suomalaista veronmaksajaa. Ala tulouttaa valtiolle vuosittain 1,5 mrd. euroa valmisteveroa, ja verojalanjälki on kaikkiaan 2,7 miljardia euroa.

16 views0 comments

Comentarios


bottom of page