top of page
Search

Alkoholijuomien verotuspäätöstä tulisi siirtää myöhemmäksi

Writer: YlläpitoYlläpito

Alkoholin valmisteverotuksen korotus tulee poikkeuksellisen huonoon aikaan, jos se toteutetaan jo ensi vuonna. Virossa alkoholiveroa laskettiin heinäkuun alussa, ja Latviassa on tekeillä samansuuntainen päätös. Tässä tilanteessa Suomen kannattaisi tarkkailla lähialueiden muutoksia ja seurata matkustajatuonnin kehitystä, kuten hallitusohjelmaan on kirjattu. 

Suomi on korottanut ahkerasti alkoholiveroa viime vuosina. Jatkuvat veronkorotukset syövät suomalaisten alkoholialan yritysten kannattavuutta ja laskevat kotimaan myyntiä. Alkoholijuomien myynti Suomessa kerryttää vuosittain valtiolle noin 1,5 miljardin euron valmisteverotulot.

Esimerkiksi väkevien juomien valmistevero on noussut kymmenessä vuodessa 34 %, ja samaan aikaan niiden myynti on laskenut reilulla neljänneksellä, yli 7 miljoonaa litraa. Alkoholiala katsookin, että tällä hallituskaudella veronkorotuksista olisi syytä pidättäytyä kokonaan.

”Nyt tarvitaan malttia katsoa, mihin Viron ja Latvian vetovoima yltää – lähteekö matkustajatuonti tämänhetkistä kovempaan kasvuun. Verojen jääräpäinen korottaminen tällaisessa tilanteessa olisi harkitsematonta”, toteaa alkoholimaahantuojia ja –valmistajia edustavan Suomen Alkoholijuomakauppayhdistyksen toiminnanjohtaja Susanna Heikkinen.

Hallitusohjelman mukaan alkoholiveropäätöksessä tulee ottaa huomioon toimintaympäristön muutokset niin, että vaikutukset matkustajatuontiin seurataan. Syksyn budjettiriiheen mennessä seuranta-aika lähialueiden muutoksista jää kovin lyhyeksi.  

Matkustajatuonti osuu kaikkein kipeimmin väkeviin alkoholijuomiin, joista joka neljäs Suomessa nautittu litra on hankittu muualta kuin kotimaasta. Viinien kulutuksesta on matkustajatuontia 15 % ja oluesta alle 6 %.

Veronkorotukset vievät suomalaiselta alkoholijuomateollisuudelta mahdollisuuksia kasvaa ulkomailla. Kymmenesosa Suomen elintarveviennistä on alkoholijuomia, ja potentiaalia olisi jopa kaksinkertaistaa viennin arvo nykyisestä 150 miljoonasta eurosta. Onnistuminen alkoholijuomien viennissä edellyttää vahvaa kotimarkkinaa ja maltillista verotusta. 







 
 
 

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page