top of page
Search
  • SAJK

Alkoholiveron korottaminen vaarantaisi verotuotot ja lisäisi koronariskiä

Valtiovarainministeriön budjettiesitys alkoholiveron korotuksesta 50 miljoonalla eurolla saattaa johtaa sekä verotuottojen laskuun että kasvavaan koronariskiin.


Koronakevät on osoittanut matkustajatuonnin merkityksen Suomen alkoholikaupassa. Rajojen sulkeutuminen lähes tyrehdytti matkustajatuonnin, ja kun anniskelu ravintoloissa oli kiellettyä, alkoholijuomien vähittäismyynti lisääntyi Alkossa huhti-kesäkuussa keskimäärin 19 % ja päivittäistavarakaupassakin merkittävästi. Anniskelun jälleen avauduttua kesäkuussa alkoholijuomien valmisteverotuotto kasvoi viimevuotiseen verrattuna 14 %.


Alkoholiveron korottaminen lisää aina mielenkiintoa matkustaa Baltian maihin alemman hintatason perässä. Kaikenlainen matkustaminen koronapandemian aikana kasvattaa tartuntariskiä, eikä matkustamista Viroon tai Latviaan ole Suomessa rajoitettu.


Normaalioloissa Suomi menettää verotuottoja pelkästään Viroon ja Latviaan 176 miljoonaa euroa vuodessa, ilmenee Tutkimus- ja analyysikeskuksen (TAK) tänään julkaisemasta raportista. Tutkimuksen mukaan näiden juomien arvo eli myynnin menetykset Suomessa ovat yli 300 miljoonaa euroa vuodessa. Todellisuudessa verotuotto- ja arvomenetykset ovat tätäkin suuremmat, kun huomioidaan matkustajatuonti kaikista maista.


Alkoholijuomat ovat suurin yksittäinen tuoteryhmä, jota matkustajat tuovat Virosta Suomeen. Alkoholia tuoneiden osuus on 71 %. Joka kolmannelle matkustajalle Viron alempi hintataso on merkittävä tai ainoa syy matkaan.


Suomen lähialueiden verotaso on edelleen selkeästi Suomea alempi, eikä tähän ole odotettavissa muutosta. Virossa alkoholiveron alentaminen kesällä 2019 kasvatti maan alkoholiverotuottoja 4 %, ja samaan aikaan Latvia nokitti alentamalla väkevien juomien verotusta. ”Suomessa hallitusohjelman kirjauksen kannalta tilanne ei ole muuttunut parempaan päin. Sen sijaan koronakriisi on kurittanut kotimaista toimialaa anniskelun osalta pahasti”, toteaa Suomen Alkoholijuomakauppa ry:n toiminnanjohtaja Susanna Heikkinen. ”Nyt olisi hyvin tärkeää pitää pyörät pyörimässä Suomen puolella, varmistaa alan työpaikat ja kotimaan verotuotto. Alkoholiveron korottaminen tässä tilanteessa ei ole perusteltua.”

Veromenetykset_Viron_alkoholituonnista_2019

19 views0 comments

Hozzászólások


bottom of page