top of page

Energiamerkinnät juomapakkauksissa

Memorandum of Understanding = MOU

Mistä on kyse? 

Memorandum of Understanding eli yhteisymmärryspöytäkirja (Mou) on alkoholialan laatima yhteisymmärryspöytäkirja EU:n komissiolle, jossa määritellään alan itsesääntelyohjeet energiamerkinnöistä alkoholijuomapakkauksissa. Sen tarkoituksena on vastata kuluttajien odotuksiin, jotka koskevat väkevien alkoholijuomien energia-arvon ilmoittamista ja ainesosaluetteloa. Asiakirjassa tuodaan esiin parhaat käytännöt ja sitoudutaan niiden toteuttamiseen. Sopimus on esimerkki myös muille alan sidosryhmille, jotka eivät ole allekirjoittaneet yhteisymmärryspöytäkirjaa.

SAJK on allekirjoittanut MoU:n 10.10.2019. 

Ravitsemusta ja ainesosien luettelointia koskevat tiedot asetetaan väkevien alkoholijuomien kuluttajien saataville EU: ssa määräajassa siten, että energiatiedot annetaan etiketissä ja ainesosaluettelo verkossa.

Tavoitteena on, että markkinoille tuotujen merkittyjen tuotteiden yhteinen kokonaismarkkinaosuus (volyymissa), on vähintään:

 • 25% 31. joulukuuta 2020 mennessä

 • 50% 31. joulukuuta 2021 mennessä

 • 66% 31. joulukuuta 2022 mennessä

Mitä merkitään?

Energia-arvo voidaan ilmaista numeroilla ja sanoilla tai kuvakkeilla tai symboleilla.

Energia-arvo ilmaistaan:

 • per 100 ml; ja

 • kulutusyksikköä kohden, mikäli käytetty yksikkö ja pakkauksessa olevien yksiköiden lukumäärä ilmoitetaan. Ehdotettu kulutusyksikkö on oletuksena 30 ml.

 

Sitoumus ilmoittaa kaloreita koskevia tietoja etiketissä koskee tuotteita, jotka saatetaan markkinoille Euroopan unionin markkinoilla. Seuraavat pakkaukset vapautetaan soveltamisalasta:

 • miniatyyrit ja pienet pullot, joiden koko on 35 cl ja vähemmän

 • lahjarasia ja / tai ulkopakkaus

 

Millä aikataululla merkinnät otetaan käyttöön?

Kuuden kuukauden kuluttua MoU:n allekirjoittamisesta tuottajien on alettava käyttää energiamerkintää tuotteiden etiketissä. Kuitenkin kuaikki ennen tätä määräaikaa tehtyjen etikettien ja valmiiden tuotteiden varastot voidaan käyttää ja myydä ilman määräaikaa, kunnes varastot loppuvat.

 

SAJK:n allekirjoituspäivä 10.10.2019 > puolen vuoden etappi 10. huhtikuuta 2020.

 

Mitä raportoidaan?

 • Markkinoille tuodut varastoyksiköt (SKU), joiden etiketissä on ilmoitettu energiainformaatio

 • Merkittyjen SKU:iden osuus kaikista markkinoilla olevista SKU:sta

 • Keskimääräinen aika markkinoille saattamisesta loppukäyttäjän ulottuville

 • Tarkempaa tietoa raportoinnista tulee spiritsEUROPELTA tammikuussa 2020

 

On-line –sitoumus eli ainesosatiedot verkossa

SAJK on kääntänyt spiritsEUROPEn laatiman listan niiltä osin, kun kyseisiä tuotteita on Suomen markkinoilla, ja se on kuluttajien nähtävillä osoitteessa www. nautikohtuudella.fi / ravitsemustiedot

Digitaalinen ratkaisu ainesosatietojen saavuttamiseksi: spiritsEUROPE työstää yhteistyössä GS1:n kanssa ratkaisuja, jossa hyödynnetään e-merkintää, todennäköisesti viiva- tai QR-koodia. GS1 jäsenyyden avulla valmistajat saavat käyttöönsä ratkaisun, jolla tämä toteutetaan.

Entä viinit?

Viineihin kuluttajatiedot tulevat lainsäädännön kautta. Suomessa kuluttaja voi kuitenkin tarkistaa jo nyt kaikkien vähittäismyynnissä olevien, yli 5,5 t-% alkoholijuomien energiapitoisuuden tuotekohtaisesti Alkon myymälöistä sekä Alkon verkkosivuilta.

Teksti on päivitetty 2.1.2020

bottom of page