SAJK
 

Viron valmisteveron muutos siirsi heti alkoholiostoja Latviaan

Viron alkoholiveron korotukset eivät vähennä matkustajatuontia, vaan siirtävät ostoja Latviaan. Etenkin suurten erien tuojat hakeutuvat kauemmas Baltiaan. Samalla väkevien tuonti Virosta korostuu, ilmenee Viron ja Suomen välisillä laivoilla tehdystä haastattelututkimuksesta.


Viro nosti heinäkuun alusta oluen valmisteverotusta lähes 70 prosentilla, mikä suoraan hintoihin siirrettynä olisi nostanut olutlaatikon hintaa noin neljänneksen. Veronkorotus ei siirtynyt täysimääräisesti hintoihin vielä heinä-elokuussa, sillä alkoholimyymälöiden kerrottiin täyttäneen varastonsa etukäteen. Väkevien alkoholijuomien ja viinien verotusta ei tässä yhteydessä nostettu lainkaan.  

Veronkorotus näyttää kuitenkin vaikuttavan siten, että alkoholiostoksille mennään aiempaa edemmäs. Kun kesäkuussa Viron laivoilla matkustaneista suomalaisista alle 4 prosenttia oli ostanut alkoholijuomia muualta kuin laivalta tai Virosta, nousi heinä-elokuussa näiden kauempaa alkoholijuomia hakeneiden osuus yli 9 prosenttiin. Yli 100 litran alkoholijuomaeriä tuoneista matkustajista lähes puolet kävi alkoholiostoksilla Latviassa tai kauempana.

Lähes 40 prosenttia miedoista alkoholijuomista haettiin kauempaa

Kesä-heinäkuussa Viron matkalta tuoduista oluista 37 prosenttia oli ostettu Latviasta tai jostain muusta maasta. Siidereistä vastaava osuus oli 38 prosenttia ja Long drink -juomista 39 prosenttia.

Sen sijaan viineistä yli 90 prosenttia ja väkevistä alkoholijuomistakin lähes 90 prosenttia hankittiin edelleen Virosta tai laivoilta. Myös niiden kokonaistuonti kasvoi verrattuna edelliseen 12 kuukauden seurantajaksoon.

Alkoholi on Viron veromuutoksesta huolimatta edelleen merkittävästi kalliimpaa Suomessa. 24 tölkin pakkaus vahvaa olutta maksaa meillä 2,5 kertaa niin paljon kuin Virossa, mikä tarkoittaa noin 35 euron lisäystä Tallinnan hintoihin. Kolmen litran hanapakkaus suosittua valkoviiniä on Suomessa 75 % eli 12 euroa kalliimpaa. Väkevien alkoholijuomien hintataso on Suomessa keskimäärin 50 % korkeampi kuin Virossa. 

 

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n toteuttamassa haastattelututkimuksessa haastateltiin Viron ja Suomen välisillä laivoilla syyskuun 2016 ja elokuun 2017 välisenä aikana yhteensä 2872 suomalaista matkustajaa. Tutkimusaineistoa voidaan pitää edustavana otoksena kolmen suurimman laivayhtiön laivoilla vuoden aikana Virosta Suomeen matkustaneista suomalaisista.

Tutkimuksen ovat tilanneet Palvelualojen ammattiliitto PAM, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK.

28.9.2017