SAJK
 

Viinien vähittäismyyntioikeus vain Alkossa perustuu EU-lakiin

Viinit ruokakauppaan -keskustelussa tulisi huomioida alkoholin vähittäismyyntiin liittyvät lakisääteiset ja taloudelliset kysymykset.

– Kysymyksen pitäisi kuulua, halutaanko Suomessa nyt siirtää kaikki alkoholijuomat päivittäistavarakauppaan vai ei. Pelkästään viinien vapauttamisesta puhuminen ei ole realistista, toteaa juomien maahantuojia edustava Suomen alkoholijuomakauppayhdistys (SAJK).

Tiedote 18.2.2016

Kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin, alkoholin vähittäismyyntimonopolin säilyttäminen sallittiin kansalaisten terveyden suojelemisen perusteella. Monopolin erityistehtävänä on alkoholihaittojen vähentäminen.

Tällä hetkellä viinien osuus Alkon myymistä litroista on 61 %. Mikäli viinit-tuoteryhmä vapautettaisiin vähittäismyyntimonopolista, EU-laissa määritelty terveyden suojeleminen jäisi erittäin kapealle pohjalle. Tämä saattaisi johtaa siihen, että koko vähittäismyyntimonopoli, myös väkevien juomien osalta, olisi EU:n vaatimuksesta purettava. 

Ilman viineistä kertyvää myyntiä Alko nykymuodossaan olisi taloudellisesti kannattamaton. Edessä olisi alkoholijuomien erikoiskaupan alasajo tai mahdollisesti harvan myymäläverkoston jääminen vain suurimpiin kaupunkeihin. Alkon tuotevalikoima supistuisi todella merkittävästi nykyisestä yli 4000 nimikkeestä.

 – Pelkästään väkevien alkoholijuomien vähittäismyyntimonopoli ei nykyiseltä pohjalta ole realistinen vaihtoehto. Kyseessä on pikemminkin kaikki tai ei mitään -tilanne, todetaan alkoholimaahantuojia, tukkumyyjiä ja -jakelijoita edustavasta Suomen alkoholijuomakauppayhdistyksestä.