SAJK
 

Trokarit tuovat puolet Virosta tuodusta alkoholista

Virosta Suomeen saapuvista matkustajista viisi prosenttia tuo maahan 49 % kaikesta matkustajatuontiin lukeutuvasta alkoholista, raportoi Tutkimus- ja analysointikeskus TAK. — Alkoholijuomien tilastoimaton kulutus vähenisi lähes puoleen nykyisestä, jos ammattimainen trokaus saataisiin loppumaan, sanoo Tuomas Meriluoto Suomen Alkoholijuomakauppayhdistyksestä.

Lehdistötiedote 2.2.2015

Alkoholijuomien matkustajatuonti Virosta on trokareiden temmellyskenttä, ilmenee Tutkimus- ja analysointikeskus TAK:in tekemästä Suomalaisten alkoholiostot Virosta 2014 -raportista. Tutkimuksen mukaan viisi prosenttia matkustajista tuo maahan 49 % kaikesta matkustajien tuomasta alkoholista. Se tarkoittaa myös rahallisesti, että yli 200 euron kertaostokset keskittyvät pienelle matkustajajoukolle.

— Tutkimustulos antaa vahvan viitteen siitä, että Suomenlahdella seilaa ammattimaisia trokareita, joiden maahantuomat juomat päätyvät harmaan talouden piiriin, toteaa Suomen Alkoholijuomakauppayhdistyksen (SAJK) puheenjohtaja Tuomas Meriluoto.

Alkoholiala on jo pitkään esittänyt, että matkustajatuonti otettaisiin poliittisessa päätöksenteossa vakavasti ja sen lieveilmiöihin puututtaisiin. Kaksi vuotta sitten SAJK ehdotti matkustajatuonnin ohjetasojen käyttöönottamista, jotta Tullilla olisi muiden EU-maiden tavoin mahdollisuus arvioida onko tuotteet todella tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön. — Ohjetasojen tultua voimaan 1.7.2014 on tutkimustuloksissa nähtävissä laskua suurimpien kuormien kohdalla. Rajoituksilla on selkeästi vaikutusta, jota tulee tehostaa resursoimalla valvontaa ja pienentämällä verotuksen luomaa kannustinta, Meriluoto kommentoi.

Ammattimaisen trokauksen torjunta vähentäisi matkustajatuonnin kokonaismäärää todella merkittävästi. — Tämä alentaisi alkoholin kokonaiskulutusta ja kartuttaisi alkoholiverokertymää valtiolle enemmän kuin mikään muu saatavuuteen ja hintaan liittyvä toimenpide, arvioi Meriluoto.