SAJK
 

Alkoholiverolla on selvä yhteys matkustajatuonnin haittoihin

Suomen hallitus saa lähiviikkoina käsiteltäväkseen budjetin, jossa esitetään jälleen alkoholiveron korotusta vuoden 2014 alussa.

Mielipide 14.8.2013

Alkoholiveron nosto kiihdyttää edelleen jo nyt huolestuttavan korkealle tasolle noussutta, erityisesti Virosta Suomeen tapahtuvaa alkoholin matkustajatuontia sekä laitonta alkoholituontia. Olemme huolissamme laittoman tuonnin aiheuttamista ongelmista, joihin ovat kiinnittäneet huomioita myös Poliisi, Tulli ja STM.

Lisääntyneellä alkoholituonnilla on merkittäviä negatiivisia vaikutuksia kansalaisten terveyteen, valtion talouteen sekä työllisyyteen. Keskeisimmät haitat liittyvät kuluttajatasolla tuoteturvallisuuteen ja myynnin kontrolloinnin puutteellisuuteen, kansantaloudellisesti sekä verotuloihin että suomalaisten yritysten talouteen ja edelleen työllisyyteen.

Alkoholin välittäminen nuorille, päihtyneille ja ongelmakäyttäjille lisääntyy. Virossa myyntikontrolli ei ole lähellekään Suomen tasolla, eikä Tullilla ole riittäviä mahdollisuuksia valvoa mitä maahan tuodaan ja kenen toimesta.

Jo nyt Virosta tuoduista alkoholituotteista on löytynyt Suomessa suosittujen alkoholimerkkien väärennöksiä. Poliisi on raportoinut Kemijärvellä tapahtuneesta myrkytystapauksesta, joka johtui Virosta tuodusta väärennetystä alkoholituotteesta. Syksyllä 2012 Tšekeissä kuoli 38 ihmistä nautittuaan väärennettyä, myrkyllistä viinaa. Riski vastaavasta tapahtumasta Suomessa on suuri.

Tuonnin määrästä ei ole olemassa luotettavaa tutkittua tilastoa. Muun muassa Tulli on kertonut tuonnin merkittävästä kasvusta, jota ainoa käytössä oleva, puhelinhaastatteluihin perustuva seurantatutkimus ei kuitenkaan vahvista. Vaikka nojauduttaisiin kyseisen tutkimuksen tuloksiin, tuotujen alkoholijuomien määrä on valtava. Matkustajatuonti korvaa kotimaista kulutusta, minkä vuoksi Suomen valtio menettää yli 300 miljoonaa euroa valmiste- ja arvonlisäverotuottoja vuodessa. Lisäksi voitaisiin kerätä noin 30 miljoonaa euroa juomapakkausten haittaveroa; tällä hetkellä Virosta tuodut pakkaukset rasittavat jätehuoltoamme ilman minkäänlaista korvausvastuuta.

Mainittuihin lukuihin ei sisälly harmaaseen talouteen rinnastettava laiton alkoholintuonti, jonka määristä voi tehdä ainoastaan arvioita. Tullin kesäkuussa tekemän tehoiskun perusteella matkustajat toivat kolmen tunnin aikana Helsinkiin saapuneissa kolmessa aluksessa mukanaan noin 80 000 litraa alkoholia (lähde: Tullin ylitarkastaja Petri Erkkilä YLEn haastattelussa 24.7.2013). Tallinnasta Helsinkiin saapuu noin kaksikymmentä laivavuoroa vuorokaudessa.

Toimialamme haluaa olla mukana rakentamassa kestävää taloutta Suomeen, mutta matkustajatuonnin taloudelliset vaikutukset alkoholialan yrityksille ja ravintoloille ovat muuttuneet pienestä häiriötekijästä merkittäväksi olemassaolon uhaksi.

Jo tehtyjen alkoholiveron korotusten aiheuttama ostoryntäys Viron halpoihin alkoholikauppoihin on saatava kuriin paremmalla valvonnalla sekä asettamalla yksityisen käytön määrittävät ohjetasot. Ennen tätä ei suunniteltua alkoholiveron korotusta tule toteuttaa.