SAJK
 

Matkustajatuonnin seurantatutkimus vahvistaa: alkoholiveron korotus olisi harkitsematonta nykytilanteessa

Alkoholin matkustajatuonnista on tullut merkittävä ongelma Suomen taloudelle. Tänään julkaistujen tietojen mukaan matkustajatuonti on kasvanut viimeisen 12 kuukauden aikana 11,5 %. Luvusta puuttuu edelleen seurantatutkimuksen ulottumattomissa oleva laiton alkoholintuonti, jonka Tulli on vahvistanut myös kasvaneen merkittävästi viime aikoina. Tulokset julkaistiin vain muutamia päiviä ennen kuin hallituksen esitys laista alkoholiveron korottamiseksi annetaan eduskunnalle.

Lehdistötiedote 12.9.2013

Suomen Alkoholijuomakauppayhdistys painottaa, että alkoholiveron korotusta ei tule toteuttaa ennen kuin matkustajatuonti ja harmaaseen talouteen liittyvä laiton alkoholintuonti saadaan kuriin paremmalla valvonnalla. Jo aikaisempiin tuontimääriin perustuvien laskelmien mukaan Suomen valtio menettää yli 300 miljoonaa euroa valmiste- ja arvonlisäverotuottoja vuodessa matkustajatuonnin korvatessa kotimaista kulutusta. "Tutkimustulosten perusteella tuo summa kasvoi nyt vähintään 30 miljoonalla eurolla", arvioi Suomen Alkoholijuomakauppayhdistyksen puheenjohtaja Tuomas Meriluoto.

"On valitettavaa, että ainoat viralliset tiedot, jotka matkustajatuonnista on saatavilla, julkaistaan vasta tänään. Hallitus valmistelee alkoholiveron korotukseen tähtäävää lainmuutosta, ja siihen liittyvä lausuntokierros päättyi tiistaina 10.9. Lakiesitys annetaan eduskunnalle ensi viikolla", toteaa Meriluoto.

Hallituksen tavoitteena on ollut mitoittaa veronkorotukset siten, että alkoholijuomien hinnannousu ei johtaisi merkittävissä määrin kotimaisen myynnin korvautumiseen matkustajatuonnilla. "Tähän viitaten pidän harkitsemattomana, mikäli veronkorotukset nyt kuitenkin päätettäisiin toteuttaa", kommentoi Meriluoto.

 

Lisätietoja:

Suomen Alkoholijuomakauppayhdistys (SAJK) ry

Puheenjohtaja Tuomas Meriluoto

tuomas.meriluoto@winestate.fi

040-5239530

 

Lähde:

http://www. thl. fi/tilastoliite/tilastoraportit/2013/Alkoholi juomien_matkustajatuonti_2. pdf